Recepty

Aktuální recepty polévek pro smršť 2. – 5. října 2017

Roman Paulus z Radisson Blu Alcron

Petrželový krém s kokosovým mlékem 

Suroviny:

200g kořenové petržele

50g cibule

3ks badyán

150ml bílého vína

100ml kokosového mléka

250ml drůbežího vývaru

50ml smetany

30g zázvoru

Sůl, pepř, slunečnicový olej na orestování

50g másla

Postup:

Na oleji si orestujeme nejprve cibuli a zázvor, následně přidáme kořenovou petržel nakrájenou na plátky a znovu restujeme, bez barvy.

Badyán a víno vaříme dohromady a necháme svařit na 50% objemu vína. Poté vycedíme a vzniklou esencí podlijeme základ na polévku. Krátce povaříme a poté podlijeme vývarem. Vše uvaříme do měkka, následně přidáme smetanu a kokosové mléko, krátce povaříme a rozmixujeme, propasírujeme a nakonec zjemníme máslem, dochutíme a podáváme.

Jan Wiesner z hotelu Marriott

Kukuřičný chowder s kokosem a koriandrovým olejem

Chowder je krémová polévka ,která se zpravidla připravuje z mořských plodů,  ryb a zeleniny. My jsme pro vás připravili veganskou variantu doplněnou orientálním kořením a koriandrovým olejem. Kukuřici je možné kombinovat s různými druhy zeleniny a velmi se hodí použit červené čili papričky pro pikantní chuť. Polévka lze použít při různých dietách například bezlepkové nebo laktózové, výměnou za mléko či smetanu bude použití sojového, kokosového či mandlového mléka.

Alergeny 6,9,

Suroviny:

1200g kukuřice

3 lžíce rostliný olej

2 cibule

2 stroužky česneku

1 č.lžička kurkumy

1 polévková lžíce zázvoru

2 citrony

2 ks červená paprika

1ks brambory

1,4 l zeleninového vývaru

0,3 l kokosového mléka

1 svazek Koriandr čerstvý

3 dcl olej olivový

Postup

Na rozpáleném oleji orestujeme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, přidáme stejně nakrájenou papriku. Po několika minutách přidáme česnek, zázvor, kurkumu, citronovou šťávu, překrájenou bramboru a zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme asi 20 minut. Nastává fáze rozmixování, lze použít kvalitní a poměrně výkonný tyčový mixér nebo postupně mixovat v klasickém mixeru na ovoce. Hlavní je, aby polévka byla absolutně jemná a hladká. Rozmixovanou polévku přivedeme k bodu varu přidáme kokosové mléko. Dochutíme a dle potřeby okořeníme polévku sekaným chilli. Lístky z čerstvého koriandru vložíme s olejem a troškou mořské soli do mixéru a necháme vytvořit olej jasně zelené barvy, který použijeme na dekoraci.

Martin Císař a Lukáš Hrdina z restaurace SEZIO

Šumavská bramboračka

Suroviny:

máslo, růžičková kapusta, brambory, žampióny a hříbky, kořenová zelenina

na dochucení špetku kmínu, majoránku, kousek česneku, pepř, sůl

Postup

Na másle orestujeme kořenovou zeleninu, přidáme houby a růžičkovou kapustu a brambory a zalijeme vodou a vaříme brambory do měkka. Přidáme koření a nakonec mírně zahustíme máslovou jíškou.

Francouzská cibulačka na červeném víně

Suroviny:

1 kg červené a bílé cibule

třtinový cukr

máslo

červené víno

Postup

Třtinový cukr necháme na másle v hrnci zkaramelizovat, přidáme červenou a bílou cibuli nakrájenou na kolečka a zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme a doléváme červeným vínem. Dochutíme cukrem, pepřem a solí.

  • Tomatová polévka z pečených rajčat s bazalkou

Suroviny:

1 kg rajčat

olivový olej, tymián, bazalka

cukr, sůl, pepř

balzamico

zakysaná smetana

Postup

V troubě upečeme rajčata na kapce olivového oleje s tymiánem a bazalkou. Upečená rajčata dáme do hrnce, zalijeme vodou, povaříme, rozmixujeme a dochutíme pepřem, solí, cukrem a balzamicem. Servírujeme se lžičkou zakysané smetany.

Jan Hatchbach z Panorama hotel Prague

Česká bramboračka
1 ks cibule

2 lžíce majoránka

2 ks mrkev

1 balíček žampiony nebo lesní houby

2 stroužky česnek

6 ks brambory

1/2 ks celer

4 lžíce hladká mouka

Postup

Cibulku nakrájíme na drobno, orestujeme dorůžova
zasypeme hladkou moukou a připravíme světlou
zásmažku. Oloupané na menší kostky nakrájené
brambory vaříme v lehce osolené vodě s na kostičky
nakrájenou zeleninou, do poloměkka. Zahustíme
zásmažkou a ještě 10 minut vaříme. Dochutíme solí
česnekem, pepřem , majoránkou a trochou kmínu.
Přidáme orestované žampiony nebo jiné houby.
Nejlépe chutná z pravých hříbků. 

Tip

Sušené houby – mají silnejší chuť a vůni než čerstvé
nebo mražené. Jejich povařením získáte vývar, který
dodá polévce barvu.